Чи потрібен у дитячому взутті супінатор?

 

    Багатьох батьків хвилює питання, чи потрібні «супінатори» в дитячому взутті? Більшість з них упевнені, що якісне дитяче взуття обов'язково повинно мати «супінатор». Давайте з'ясуємо? 

 

Супінатор (від латинського Supino - перекидаю) - ортопедичний виріб, призначений для підтримки поздовжнього склепіння стопи і підняття внутрішнього краю п'яти при плоскості.

 

     З визначення видно, що супінатор - це спеціальний ортопедичний виріб, який має індивідуально підбиратися лікарем при наявності у дитини деформації стопи. Здоровій дитині, у якої нормально розвивається стопа супінатор абсолютно не потрібен, він тільки заважає м'язам стопи природно розвиватися. 

     Виробники дитячого взуття в конструкції взуття використовують профільований слід (невеликий м’який горбик на внутрішній стороні устілки), який і є супінаторм взуття. Він потрібен для того, щоб профілактично підтримувати так звану арку – підйом тієї частини стопи, яка не лишає слід на піску.

 

Функції, які виконує супінатор у взутті для дітей:

  1. Він підтримує стопу, допомагає рівномірно розподілити тиск, який їй доводиться витримувати щодня.
  2. Забезпечує стабільність і баланс.
    Супінатори у взутті – це джерело балансу і підтримки. Вони можуть допомогти поліпшити поставу, а також зменшити біль у ногах і проблеми, пов'язані з дисбалансом і відсутністю необхідної підтримки.
  3. Результативна допомога в зменшенні болю в ногах.

     Так як дитяча ніжка росте швидко, тому чимало батьків купують взуття «із запасом». Це неправильно, особливо якщо у взутті є супінатор, адже місце його розташування і висота залежать від розміру взуття. Якщо воно завелике, супінатори будуть розташовані не там і можуть спровокувати у здорової дитини порушення розвитку поздовжніх склепінь стопи.

      Коли мова йде про здоров'я улюбленого малюка, необхідно виявити максимум делікатності і уважності. Тоді його щаслива посмішка і здорові, сильні стопи робитимуть батьків щасливішими щосекунди.